FB

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Witamina E

Witamina E, inaczej tokoferol, to silny przeciwutleniacz rozpuszczalny w tłuszczach. Nasze ciało czerpie ją z pożywienia, takiego jak: oleje, orzechy, czy żółtko jajka.


Witamina E przeciwdziała starzeniu się skóry wyłapując wolne rodniki oraz zmniejszając produkcję kolagenazy, która rozkłada włókna kolagenu. Tokoferol hamuje także oksydację fosfolipidów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w komórkach skóry. Dzięki witaminie E nasza skóra jest miękka i gładka w dotyku oraz jest chroniona przed nadmierną utratą wilgoci i szkodliwym działaniem promieniowania UV.


Działanie witaminy E na skórę:

- zmiękcza i wygładza,
- wspomaga ochronę przed promieniowaniem UV,
- łagodzi podrażnienia,
- regeneruje naskórek,
- pomaga w gojeniu się oparzeń słonecznych,
- natłuszcza,
- odżywia,
- chroni naskórek przed utratą wilgoci,


Zastosowanie w kosmetyce:

- w zabiegach i kosmetykach dla cer suchych, mieszanych i dojrzałych.
- w kosmetykach do pielęgnacji ciała,
- przy produkcji kosmetyków chroniących przed promieniowaniem UV,
- przy produkcji kosmetyków do pielęgnacji w celu zabezpieczenia fazy tłuszczowej przed utlenianiem.

1 komentarz:

  1. Nie wiedziałam, że witamina E ma tak szerokie zastosowanie i tyle właściwości ;)

    OdpowiedzUsuń