FB

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Witamina C


Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to z chemicznego punktu widzenia pochodna glukozy w postaci białego, krystalicznego ciała stałego. Jednak dla większości z nas to po prostu silny przeciwutleniacz i witamina rozpuszczalna w wodzie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasze ciało nie jest w stanie samo wytwarzać tej substancji, dlatego musimy mu ją dostarczać z pożywieniem. Kwas askorbinowy występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, np. w naci pietruszki, czy w czarnej porzeczce.



Działanie witaminy C na skórę:
- stymuluje fibroblasty,
- pobudza przemianę materii w tkance łącznej,
- regeneruje witaminę E,
- reguluje pH,
- stymuluje syntezę kolagenu i elastyny,
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- wspomaga gojenie się ran,
- chroni przed wolnymi rodnikami,
- złuszcza naskórek,
- rozjaśnia plamy (hamuje produkcje melaniny).


Zastosowanie w kosmetyce:
- w zabiegach i kosmetykach dla cer naczynkowych, tłustych i dojrzałych.
- usuwanie przebarwień skóry,
- złuszczanie zrogowaciałego naskórka,
- spłycanie blizn.

Ze względu na niestabilność witaminy C, w kosmetykach zostaje ona zamykana w specjalnych nośnikach np. w liposomach albo zastępuje się ją pochodnymi np. estrami kwasu askorbinowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz