FB

Manicure w domowym zaciszu

Manicure tradycyjny i biologiczny są jednymi z najczęściej wykonywanych w salonach kosmetycznych zabiegów pielęgnacji dłoni. Podpowiemy ci, jak wykonać w domu te lubiane przez wiele osób zabiegi.


Chcesz nadać dłoniom świeżego i eleganckiego wyglądu? Powinnaś regularnie wykonywać manicure oraz dbać o odpowiednie odżywienie i nawilżenie skóry rąk. Codziennie narażamy swoje dłonie na szkodliwe działanie czynników chemicznych lub atmosferycznych, np. zmywając naczynia, sprzątając w domu, czy wychodząc zimą na dwór bez rękawiczek. Często myjąc ręce, naruszamy ich naturalną warstwę ochronną, co może powodować uszkodzenia naskórka. Warto temu zapobiegać, ograniczając zbyt częste mycie dłoni oraz stosując gumowe rękawice ochronne przy porządkach domowych i myciu naczyń. Dobrze też wyrobić sobie nawyk smarowania kremem dłoni po ich myciu. Najlepiej postawić na umywalce tubkę z kremem odżywczym; wtedy zawsze będziesz mieć go pod ręką.

Czym różni się manicure biologiczny od tradycyjnego?

Manicure biologiczny wykonuje się podobnie jak tradycyjny; główną różnicą jest sposób usunięcia skórek. W tradycyjnym manicurze skórki po moczeniu dłoni zostają wycięte specjalnymi cążkami. Natomiast przy manicurze biologicznym pomija się moczenie dłoni, a skórek nie usuwa cążkami tylko specjalnym preparatem, tzw. removerem. W manicurze tradycyjnym zbyt głębokie wycięcie skórek może czasem doprowadzić do lekkiego krwawienia. Etapu tego nie ma w manicurze biologicznym, dlatego jest on zabiegiem mniej inwazyjnym.

Kto nie powinien robić manicure'u?

Przeciwwskazaniem do tego zabiegu jest obecność na skórze brodawek, stanów zapalnych i alergicznych, a także choroba płytki paznokciowej lub wału okołopaznokciowego (np. drożdżyca, grzybica, zanokcica).

Co powinnaś przygotować do wykonania tego zabiegu w domu?

Weź ręcznik, mydło w płynie, miskę do moczenia dłoni (przy manicurze tradycyjnym), zmywacz bezacetonowy, wybrany przez ciebie lakier do paznokci lub odżywkę, bazę pod lakier, oliwkę, płatki kosmetyczne lub watę, patyczki kosmetyczne, pilniczki papierowe lub szklane (drobno- i gruboziarniste), polerkę do paznokci, kopytko, krem do rąk, peeling do rąk oraz płyn do usuwania skórek (przy manicurze biologicznym) albo cążki do skórek (przy manicurze tradycyjnym).
  Jeśli zdecydowałaś się na manicure tradycyjny, zdezynfekuj cążki przecierając je dokładnie płatkiem kosmetycznym zmoczonym spirytusem. Pamiętaj, by odkażać cążki po każdym użyciu i nie pożyczaj ich nikomu. Dzięki temu zapobiegniesz rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów na powierzchni cążek.

Jak wykonać manicure?

Krok 1. Przygotowanie dłoni.
Na samym początku umyj dokładnie dłonie mydłem i osusz je ręcznikiem. Jeśli na twoich paznokciach pozostały resztki starego lakieru, to powinnaś je teraz usunąć płatkiem kosmetycznym lub watą zwilżonymi w zmywaczu bezacetonowym. Usuwanie lakieru zawsze wykonuj przeciągając płatek lub watę od nasady paznokcia ku jego krawędzi.

Krok 2. Nadanie kształtu paznokciom.
Kiedy twoje ręce będą już suche, możesz przystąpić do skrócenia i nadania kształtu paznokciom. Aby skrócić paznokcie weź gruboziarnisty, szklany lub papierowy pilnik i wykonuj nim ruchy piłowania paznokcia tylko w jedną, wybraną, stronę. Dzięki temu zamkniesz dobrze płytkę paznokciową i zapobiegniesz jej rozdwajaniu się. Nadaj kształt paznokciom pilnikiem drobnoziarnistym, wykonując podobne ruchy, jak przy ich skracaniu.

Jaki kształt wybrać?
Osobom z szerokimi, krótkim lub pulchnymi palcami polecamy nadanie paznokciom kształtu wydłużonego: owalnego lub migdałowego. Dzięki temu palce wydadzą się dłuższe i szczuplejsze.
    Jeśli należysz do osób o długich lub chudych palcach, to powinnaś nadać swoim paznokciom kształt prostokątny lub lekko owalny. Dzięki temu twoje dłonie wydadzą się trochę szersze i krótsze. Pamiętaj także, że pozostawienie zbyt długich paznokci optycznie wydłuża palce.
    Jeśli masz proporcjonalne palce, to możesz nadać swoim paznokciom dowolny kształt: owalny, prostokątny, czy migdałowy.

Krok 3. Moczenie dłoni (w manicurze biologicznym możesz go pominąć).
Wlej do miski ciepłą wodę i dodaj do niej odrobinę mydła w płynie. Zanurz w niej dokładnie dłonie i odczekaj 15-20 minut.

Krok 4. Peeling dłoni (można go pominąć).
Możesz teraz wykonać delikatny peeling dłoni. Pamiętaj, aby dokładnie spłukać resztki kosmetyku wodą.

Krok 5. Usunięcie skórek okalających paznokieć.
a) Manicure biologiczny
Posmaruj skórki odrobiną płynu do ich usuwania (removera) i pozostaw go przez kilkanaście sekund (w zależności od informacji na opakowaniu kosmetyku). Następnie odsuń skórki kopytkiem i usuń ich resztki patyczkiem kosmetycznym. Na koniec posmaruj oliwką paznokcie i skórę wokół paznokci.

b) Manicure tradycyjny
Osusz po kąpieli dłonie, a następnie posmaruj je oliwką do paznokci i odczekaj chwilkę. Ruchem od krawędzi paznokcia do nasady odsuń skórki kopytkiem. Uważaj przy tym, żebyś nie przyciskała zbyt mocno kopytka, bo może to spowodować uszkodzenie macierzy paznokcia (miejsca jego wzrostu). Kiedy już odsuniesz skórki u wszystkich paznokci, przystąp do ich wycięcia cążkami.
    Wycinaj skórki ostrożnie, nie za głęboko, płynnymi ruchami i nie szarpiąc ich przy tym. Nieuważne wycięcie skórek może powodować bolesność paznokci, a czasem nawet lekkie krwawienie skóry. Jeśli ci się to przytrafi, powinnaś jak najszybciej przelać ranę wodą utlenioną i zabezpieczyć skórę plastrem.

Krok 6. Polerowanie paznokci.
Polerowanie paznokci jest ważnym elementem ich pielęgnacji; pomaga spłycić bruzdy, wyrównać powierzchnię paznokcia, wygładzić ją i nabłyszczyć. Niezbyt silne i nie za głębokie polerowanie paznokci dobrze wpływa na ukrwienie łożyska paznokcia.
    Większość polerek i bloczków polerujących ma kilka powierzchni ściernych i nabłyszczających, często oznaczonych cyframi, które podpowiedzą ci, w jakiej kolejności powinnaś używać poszczególnych powierzchni. Jeśli twoja polerka nie ma takich oznaczeń, to powinnaś jako pierwszą wybrać powierzchnię z największymi ziarnami, aby wyrównać powierzchnię paznokcia. Grubość ziaren sprawdzisz, przesuwając palcem po każdej powierzchni polerki: na najbardziej gruboziarnistej będą wyczuwalne pojedyncze duże ziarna. Polerowanie wykonuj posuwistymi ruchami polerki po płytce paznokciowej w różnych kierunkach; powinnaś stopniowo zmniejszać wielkość ziaren, kończąc je nabłyszczającą częścią polerki. Wykonaj nią kilka ruchów posuwistych, aż do uzyskania pięknego, zdrowego połysku.

Krok 7. Masaż i odżywienie skóry.
Teraz przychodzi czas na wsmarowanie w paznokcie i skórę dłoni kremu do rąk, który je odpowiednio odżywi i nawilży. Paznokcie masuj małymi kolistymi ruchami. W ten sam sposób możesz masować dłonie.

Krok 8. Malowanie paznokci.
Przed pomalowaniem paznokci dokładnie odtłuść płytkę paznokciową płatkiem lub wacikiem zwilżonym w zmywaczu bezacetonowym.

a) Jeśli wybrałaś odżywkę do paznokci, nałóż ją najpierw na środek, a następnie na boki paznokcia. Poczekaj chwilę aż odżywka wyschnie.

b) Jeśli zdecydowałaś się na kolorowy lakier, to najpierw pokryj paznokcie bazą pod lakier. Jest to szczególnie ważne, gdy używasz ciemnych lakierów, bo zapobiega żółknięciu paznokci. Gdy baza przeschnie, możesz zacząć malowanie paznokci.
   Zacznij nakładanie od środka paznokcia. Zaznacz pędzelkiem pionową linię od nasady paznokcia do krawędzi, a następnie pokryj lakierem boki paznokcia, prowadząc pędzelek łukiem zaczynającym się od nasady paznokcia. Odczekaj chwilę, aż lakier wyschnie. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością nakładanego lakieru, bo może on się rozlewać po całej płytce paznokcia i zabarwić skórę wokół niego. W razie potrzeby, po wyschnięciu możesz nałożyć kolejną warstwą lakieru. Aby nadać paznokciom długości i regularności, powinnaś pomalować paznokcie tak, by zostawić niedomalowany wąski paseczek po obu bokach paznokcia. Jeśli wyjechałaś lakierem na skórki wokół paznokcia, możesz to teraz wyrównać, usuwając zbędny lakier patyczkiem kosmetycznym zwilżonym w zmywaczu do paznokci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz