Manicure tradycyjny i biologiczny są jednymi z najczęściej wykonywanych
w salonach kosmetycznych zabiegów pielęgnacji dłoni. Podpowiemy ci, jak
wykonać w domu te lubiane przez wiele osób zabiegi.
Chcesz nadać dłoniom świeżego i eleganckiego wyglądu? Powinnaś
regularnie wykonywać manicure oraz dbać o odpowiednie odżywienie i
nawilżenie skóry rąk. Codziennie narażamy swoje dłonie na szkodliwe
działanie czynników chemicznych lub atmosferycznych, np. zmywając
naczynia, sprzątając w domu, czy wychodząc zimą na dwór bez rękawiczek.
Często myjąc ręce, naruszamy ich naturalną warstwę ochronną, co może
powodować uszkodzenia naskórka. Warto temu zapobiegać, ograniczając zbyt
częste mycie dłoni oraz stosując gumowe rękawice ochronne przy
porządkach domowych i myciu naczyń. Dobrze też wyrobić sobie nawyk
smarowania kremem dłoni po ich myciu. Najlepiej postawić na umywalce
tubkę z kremem odżywczym; wtedy zawsze będziesz mieć go pod ręką.
Czym różni się manicure biologiczny od tradycyjnego?
Manicure biologiczny wykonuje się podobnie jak tradycyjny; główną
różnicą jest sposób usunięcia skórek. W tradycyjnym manicurze skórki po
moczeniu dłoni zostają wycięte specjalnymi cążkami. Natomiast przy
manicurze biologicznym pomija się moczenie dłoni, a skórek nie usuwa
cążkami tylko specjalnym preparatem, tzw. removerem. W manicurze
tradycyjnym zbyt głębokie wycięcie skórek może czasem doprowadzić do
lekkiego krwawienia. Etapu tego nie ma w manicurze biologicznym, dlatego
jest on zabiegiem mniej inwazyjnym.
Kto nie powinien robić manicure'u?
Przeciwwskazaniem do tego zabiegu jest obecność na skórze brodawek,
stanów zapalnych i alergicznych, a także choroba płytki paznokciowej lub
wału okołopaznokciowego (np. drożdżyca, grzybica, zanokcica).
Co powinnaś przygotować do wykonania tego zabiegu w domu?
Weź ręcznik, mydło w płynie, miskę do moczenia dłoni (przy manicurze
tradycyjnym), zmywacz bezacetonowy, wybrany przez ciebie lakier do
paznokci lub odżywkę, bazę pod lakier, oliwkę, płatki kosmetyczne lub
watę, patyczki kosmetyczne, pilniczki papierowe lub szklane (drobno- i
gruboziarniste), polerkę do paznokci, kopytko, krem do rąk, peeling do
rąk oraz płyn do usuwania skórek (przy manicurze biologicznym) albo
cążki do skórek (przy manicurze tradycyjnym).
Jeśli zdecydowałaś się na manicure tradycyjny, zdezynfekuj cążki
przecierając je dokładnie płatkiem kosmetycznym zmoczonym spirytusem.
Pamiętaj, by odkażać cążki po każdym użyciu i nie pożyczaj ich nikomu.
Dzięki temu zapobiegniesz rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów na
powierzchni cążek.
Jak wykonać manicure?
Krok 1. Przygotowanie dłoni.
Na samym początku umyj dokładnie dłonie mydłem i osusz je ręcznikiem.
Jeśli na twoich paznokciach pozostały resztki starego lakieru, to
powinnaś je teraz usunąć płatkiem kosmetycznym lub watą zwilżonymi w
zmywaczu bezacetonowym. Usuwanie lakieru zawsze wykonuj przeciągając
płatek lub watę od nasady paznokcia ku jego krawędzi.
Krok 2. Nadanie kształtu paznokciom.
Kiedy twoje ręce będą już suche, możesz przystąpić do skrócenia i
nadania kształtu paznokciom. Aby skrócić paznokcie weź gruboziarnisty,
szklany lub papierowy pilnik i wykonuj nim ruchy piłowania paznokcia
tylko w jedną, wybraną, stronę. Dzięki temu zamkniesz dobrze płytkę
paznokciową i zapobiegniesz jej rozdwajaniu się. Nadaj kształt
paznokciom pilnikiem drobnoziarnistym, wykonując podobne ruchy, jak przy
ich skracaniu.
Jaki kształt wybrać?
Osobom z szerokimi, krótkim lub pulchnymi palcami polecamy nadanie
paznokciom kształtu wydłużonego: owalnego lub migdałowego. Dzięki temu
palce wydadzą się dłuższe i szczuplejsze.
Jeśli należysz do osób o długich lub chudych palcach, to powinnaś
nadać swoim paznokciom kształt prostokątny lub lekko owalny. Dzięki temu
twoje dłonie wydadzą się trochę szersze i krótsze. Pamiętaj także, że
pozostawienie zbyt długich paznokci optycznie wydłuża palce.
Jeśli masz proporcjonalne palce, to możesz nadać swoim paznokciom
dowolny kształt: owalny, prostokątny, czy migdałowy.
Krok 3. Moczenie dłoni (w manicurze biologicznym możesz go pominąć).
Wlej do miski ciepłą wodę i dodaj do niej odrobinę mydła w płynie.
Zanurz w niej dokładnie dłonie i odczekaj 15-20 minut.
Krok 4. Peeling dłoni (można go pominąć).
Możesz teraz wykonać delikatny peeling dłoni. Pamiętaj, aby dokładnie
spłukać resztki kosmetyku wodą.
Krok 5. Usunięcie skórek okalających paznokieć.
a) Manicure biologiczny
Posmaruj skórki odrobiną płynu do ich usuwania (removera) i pozostaw go
przez kilkanaście sekund (w zależności od informacji na opakowaniu
kosmetyku). Następnie odsuń skórki kopytkiem i usuń ich resztki
patyczkiem kosmetycznym. Na koniec posmaruj oliwką paznokcie i skórę
wokół paznokci.
b) Manicure tradycyjny
Osusz po kąpieli dłonie, a następnie posmaruj je oliwką do paznokci i
odczekaj chwilkę. Ruchem od krawędzi paznokcia do nasady odsuń skórki
kopytkiem. Uważaj przy tym, żebyś nie przyciskała zbyt mocno kopytka, bo
może to spowodować uszkodzenie macierzy paznokcia (miejsca jego
wzrostu). Kiedy już odsuniesz skórki u wszystkich paznokci, przystąp do
ich wycięcia cążkami.
Wycinaj skórki ostrożnie, nie za głęboko, płynnymi ruchami i nie
szarpiąc ich przy tym. Nieuważne wycięcie skórek może powodować
bolesność paznokci, a czasem nawet lekkie krwawienie skóry. Jeśli ci się
to przytrafi, powinnaś jak najszybciej przelać ranę wodą utlenioną i
zabezpieczyć skórę plastrem.
Krok 6. Polerowanie paznokci.
Polerowanie paznokci jest ważnym elementem ich pielęgnacji; pomaga
spłycić bruzdy, wyrównać powierzchnię paznokcia, wygładzić ją i
nabłyszczyć. Niezbyt silne i nie za głębokie polerowanie paznokci dobrze
wpływa na ukrwienie łożyska paznokcia.
Większość polerek i bloczków polerujących ma kilka powierzchni
ściernych i nabłyszczających, często oznaczonych cyframi, które
podpowiedzą ci, w jakiej kolejności powinnaś używać poszczególnych
powierzchni. Jeśli twoja polerka nie ma takich oznaczeń, to powinnaś
jako pierwszą wybrać powierzchnię z największymi ziarnami, aby wyrównać
powierzchnię paznokcia. Grubość ziaren sprawdzisz, przesuwając palcem po
każdej powierzchni polerki: na najbardziej gruboziarnistej będą
wyczuwalne pojedyncze duże ziarna. Polerowanie wykonuj posuwistymi
ruchami polerki po płytce paznokciowej w różnych kierunkach; powinnaś
stopniowo zmniejszać wielkość ziaren, kończąc je nabłyszczającą częścią
polerki. Wykonaj nią kilka ruchów posuwistych, aż do uzyskania pięknego,
zdrowego połysku.
Krok 7. Masaż i odżywienie skóry.
Teraz przychodzi czas na wsmarowanie w paznokcie i skórę dłoni kremu do
rąk, który je odpowiednio odżywi i nawilży. Paznokcie masuj małymi
kolistymi ruchami. W ten sam sposób możesz masować dłonie.
Krok 8. Malowanie paznokci.
Przed pomalowaniem paznokci dokładnie odtłuść płytkę paznokciową
płatkiem lub wacikiem zwilżonym w zmywaczu bezacetonowym.
a) Jeśli wybrałaś odżywkę do paznokci, nałóż ją najpierw na środek, a
następnie na boki paznokcia. Poczekaj chwilę aż odżywka wyschnie.
b) Jeśli zdecydowałaś się na kolorowy lakier, to najpierw pokryj
paznokcie bazą pod lakier. Jest to szczególnie ważne, gdy używasz
ciemnych lakierów, bo zapobiega żółknięciu paznokci. Gdy baza
przeschnie, możesz zacząć malowanie paznokci.
Zacznij nakładanie od środka paznokcia. Zaznacz pędzelkiem pionową
linię od nasady paznokcia do krawędzi, a następnie pokryj lakierem boki
paznokcia, prowadząc pędzelek łukiem zaczynającym się od nasady
paznokcia. Odczekaj chwilę, aż lakier wyschnie. Pamiętaj, aby nie
przesadzić z ilością nakładanego lakieru, bo może on się rozlewać po
całej płytce paznokcia i zabarwić skórę wokół niego. W razie potrzeby,
po wyschnięciu możesz nałożyć kolejną warstwą lakieru. Aby nadać
paznokciom długości i regularności, powinnaś pomalować paznokcie tak, by
zostawić niedomalowany wąski paseczek po obu bokach paznokcia. Jeśli
wyjechałaś lakierem na skórki wokół paznokcia, możesz to teraz wyrównać,
usuwając zbędny lakier patyczkiem kosmetycznym zwilżonym w zmywaczu do
paznokci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz