FB
Olej migdałowy
Olej migdałowy to olej roślinny otrzymywany z tłoczenia na zimno nasion migdałowca pospolitego.
Otrzymuje się go z dwóch odmian: słodkiej i gorzkiej. W przemyśle kosmetycznym i spożywczym częściej wykorzystywane są słodkie migdały, ze względu na tylko śladową zawartość toksycznego glikozydu cyjanogennego – amigdaliny. W celu całkowitego usunięcia toksycznych związków olej może zostać poddany rektyfikacji (destylacji frakcyjnej).
Co zawiera?
Przy prawidłowym tłoczeniu olej migdałowy zawiera bogactwo substancji odżywczych zawartych w migdałach, takich jak: kwasy tłuszczowe omega 6, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, witaminy E i z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), a także mikro- i makroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód [źródło: National Nutrient Database].
Dla kogo?
Ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych olej migdałowy polecany jest do pielęgnacji cery suchej i dojrzałej oraz do masażu ciała. Olej ten nawilża, odżywia, zmiękcza i poprawia elastyczność skóry.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
moje włosy go uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńale na twarzy też super się sprawdza