FB

Najnowsze artykuły

Olej migdałowy


Olej migdałowy to olej roślinny otrzymywany z tłoczenia na zimno nasion migdałowca pospolitego.
Otrzymuje się go z dwóch odmian: słodkiej i gorzkiej. W przemyśle kosmetycznym i spożywczym częściej wykorzystywane są słodkie migdały, ze względu na tylko śladową zawartość toksycznego glikozydu cyjanogennego – amigdaliny. W celu całkowitego usunięcia toksycznych związków olej może zostać poddany rektyfikacji (destylacji frakcyjnej).

Co zawiera?

Przy prawidłowym tłoczeniu olej migdałowy zawiera bogactwo substancji odżywczych zawartych w migdałach, takich jak: kwasy tłuszczowe omega 6, kwas oleinowy, kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, witaminy E i z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), a także mikro- i makroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, sód [źródło: National Nutrient Database].

Dla kogo?

Ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych olej migdałowy polecany jest do pielęgnacji cery suchej i dojrzałej oraz do masażu ciała. Olej ten nawilża, odżywia, zmiękcza i poprawia elastyczność skóry.



1 komentarz:

  1. moje włosy go uwielbiają :)
    ale na twarzy też super się sprawdza

    OdpowiedzUsuń